Berkenalan dengan Syeikh Ahmad Badawi r.a

[maqam+syeikh+ahmad+badawi.bmp]

Kota Fas rupanya beruntung sekali karena pernah melahirkan sang manusia langit yang namanya semerbak di dunia sufi pada tahun 596 H. Sang sufi yang mempunyai nama lengkap Ahmad bin Ali Ibrahim bin Muhammad bin Abi Bakr al-Badawi ini ternyata termasuk zurriyyah baginda Nabi, karena nasabnya sampai pada Ali Zainal Abidin bin Husain bin Ali bin Abi Talib, suami sayyidah Fatimah binti sayyidina Nabi Muhammad SAW.

Keluarga Badawi sendiri bukan penduduk asli Fas (sekarang termasuk kota di Maroko). Mereka berasal dari Bani Bara, suatu kabilah Arab di Syam sampai akhirnya tinggal di Negara Arab paling barat ini. Di sinilah Syeikh Ahmad Badawi kecil menghafal al-Qur’an mengkaji ilmu-ilmu agama khususnya fikih madzhab syafi’i. Pada tahun 609 H ayahnya membawanya pergi ke tanah Haram bersama saudara-saudaranya untuk melaksanakan ibadah haji. Mereka tinggal di Makkah selama beberapa tahun sampai ajal menjemput sang ayah pada tahun 627 H dan dimakamkan di Ma’la.

Syeikh Ahmad Badawi masuk Mesir

Sang sufi yang selalu mengenakan tutup muka ini suatu ketika ber-khalwat selama empat puluh hari tidak makan dan minum. Waktunya dihabiskan untuk meihat langit. Kedua matanya bersinar bagai bara. Sekonyong-konyong ia mendengar suara tanpa rupa. “Berdirilah !” begitu suara itu terus menggema, Carilah tempat terbitnya matahari. Dan ketika kamu sudah menemukannya, carilah tempat terbenamnya matahari. Kemudian…beranjaklah ke Thantha, suatu kota yang ada di propinsi Gharbiyyah, Mesir. Di sanalah tempatmu wahai pemuda”.


Suara tanpa rupa itu seakan membimbingnya ke Iraq. Di sana ia bertemu dengan dua orang yang terkenal yaitu Syekh Abdul Kadir al-Jailani dan ar-Rifa’i. “Wahai Ahmad ” begitu kedua orang itu berkata kepada Ahmad al-Badawi seperti mengeluarkan titah. ” Kunci-kunci rahasia wilayah Iraq, Hindia, Yaman, as-Syarq dan al-Gharb ada di genggaman kita. Pilihlah mana yang kamu suka “. Tanpa disangka-sangka al-Badawi menjawab, “Saya tidak akan mengambil kunci tersebut kecuali dari Dzat Yang Maha Membuka.

Perjalanan selanjutnya adalah Mesir negeri para nabi dan ahli bait. Badawi masuk Mesir pada tahun 34 H. Di sana ia bertemu dengan al-Zahir Bibers dengan tentaranya. Mereka menyanjung dan memuliakan sang wali ini. Namun takdir menyuratkan lain, ia harus melanjutkan perjalanan menuju tempat yang dimaksud oleh bisikan gaib, Thantha, satu kota yang banyak melahirkan tokoh-tokoh dunia. Di sana ia menjumpai para wali, seperti Syaikh Hasan al-Ikhna`I, Syaikh Salim al- Maghribi dan Syaikh Salim al-Badawi. Di sinilah ia menancapkan dakwahnya, menyeru pada agama Allah, takut dan senantiasa berharap hanya kepada-Nya.

Syeikh Badawi yang alim dalam perjalanan hidupnya sebagai anak manusia ia pernah dikenal sebagai orang yang pemarah, karena begitu banyaknya orang yang menyakit. Tapi rupanya keberuntungan dan kebijakan berpihak pada anak cucu Nabi ini. Marah bukanlah suatu penyelesaian terhadap masalah bahkan menimbulkan masalah baru yang bukan hanya membawa madarat pada orang lain, tapi diri sendiri. Diam, menyendiri, merenung, itulah sikap yang dipilih selanjutnya. Dengan diam orang lebih bisa banyak mendengar. Dengan menyendiri orang semakin tahu betapa rendah, hina dan perlunya diri ini akan gapaian tangan-tangan Yang Maha Kasih. Dengan merenung orang akan banyak memperoleh nilai-nilai kebenaran. Dan melalui sikap yang mulia ini ia tenggelam dalam zikir dan belaian Allah SWT.

Laksana laut, diam tenang tapi dalam dan penuh bongkahan mutiara, itulah al-badawi. Matbuli dalam hal ini memberi kesaksian, “Rasulullah SAW bersabda kepadaku, ” Setelah Muhammad bin Idris as-Syafiiy tidak ada wali di Mesir yang fatwanya lebih berpengaruh daripada Ahmad Badawi, Nafisah, Syarafuddin al-Kurdi kemudian al-Manufi.

Suatu ketika Ibnu Daqiq al-‘Id mengutus Abdul Aziz al- Darini untuk menguji Ahmad Badawi dalam berbagai permasalahan. Dengan tenang dia menjawab, “Jawaban pertanyaan-pertanyaan itu terdapat dalam kitab “Syajaratul Ma’arif” karya Syaikh Izzuddin bin Abdus Salam.

Karomah Ahmad Badawi

Kendati karomah bukanlah satu-satunya ukuran tingkat kewalian seseorang, tidak ada salahnya disebutkan beberapa karomah Syaikh Badawi sebagai petunjuk betapa agungnya wali yang satu ini.

Al-kisah ada seorang Syaikh yang hendak bepergian. Sebelum bepergian dia meminta pendapat pada Syaikh al-Badawi yang sudah berbaring tenang di alam barzakh.

“Pergilah, dan tawakkallah kepada Allah SWT”tiba-tiba terdengar suara dari dalam makam Syekh Badawi. Syaikh Sya’roni berkomentar, “Saya mendengar perkataan tadi dengan telinga saya sendiri “.

Tersebut Syaikh Badawi suatu hari berkata kepada seorang laki-laki yang memohon petunjuk dalam berdagang. “Simpanlah gandum untuk tahun ini. Karena harga gandum nanti akan melambung tinggi, tapi ingat, kamu harus banyak bersedekah pada fakir miskin”. Demikian nasehat Syekh Badawi yang benar-benar dilaksanakan oleh laki-laki itu. Setahun kemudian dengan izin Allah kejadiannya terbukti benar.

Wafat

Pada tahun 675 H sejarah mencatat kehilangan tokoh besar yang barangkali tidak tergantikan dalam puluhan tahun berikutnya. Syekh Badawi, pecinta ilahi yang belum pernah menikah ini beralih alam menuju tempat yang dekat dan penuh limpahan rahmat-Nya. Setelah dia meninggal, tugas dakwah diganti oleh Syaikh Abdul ‘Al sampai dia meninggal pada tahun 773 H.

Beberapa waktu setelah kepergian wali pujaan ini, umat seperti tidak tahan, rindu akan kehadiran, petuah-petuahnya. Maka diadakanlah perayaan hari lahir Syaikh Badawi. Orang-orang datang mengalir bagaikan bah dari berbagai tempat yang jauh. Kerinduan, kecintaan, pengabdian mereka tumpahkan pada hari itu pada sufi agung ini. Hal inilah kiranya yang menyebabkan sebagian ulama dan pejabat waktu itu ada yang berkeinginan untuk meniadakan acara maulid. Tercatat satu tahun berikutnya perayaan maulid syekh Badawi ditiadakan demi menghindari penyalahgunaan dan penyimpangan akidah. Namun itu tidak berlangsung lama, hanya satu tahun. Dan tahun berikutnya perayaan pun digelar kembali sampai sekarang. Wallahu `a’lam.


Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Hj Ahmad Badawi dikatakan dari keturunan Syeikh Ahmad Badawi r.a ini…..


Advertisements

5 Responses

 1. Banyak cuplikan tanpa disebutkan sumbernya. Berhati-hatilah! Apabila anda mati, anda akan dituntut di kubur nanti!!

  PM Malaysia bukan daripada keturunan as-Sayyid Ahmad al-Badawi kerana as-Sayyid Ahmad al-Badawi tidak pernah berkahwin.

  Bapa kepada PM Malaysia telah diberikan nama Ahmad Badawi oleh datuk kepada PM Malaysia kerana tabarruk (mengambil berkat) sahaja.

 2. Anda telah menciplak tulisan orang lain tanpa menyebut sumbernya. Ini sama seperti mencuri! Anda diberikan amaran. Sila buangkan segala tulisan anda yang berasaskan cuplikan atau anda akan dikenakan tindakan undang-undang. Atau pun anda akan didoakan kecelakaan kerana telah mengambil hak orang lain.

  Lagi satu, Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Abdulllah Ahmad Badawi bukan daripada keturunan wali Allah yang bernama as-Sayyid Ahmad al-Badawi kerana wali Allah itu telah meninggal dunia di dalam keadaan tidak pernah berkahwin.

 3. Ngawur. Perdana Menteri Malaysia bukan daripada keturunan wali Allah yang bernama as-Sayyid Ahmad al-Badawi kerana wali Allah ini tidak pernah berkahwin.

  Nama aja sama.

 4. terima kasih kepada respon. ternyata ia sangat membantu dan membetulkan kesilapan.

  tulisan artikel di blog ini saya akui tersilap tidak meletakkan sumber dan nama penulisnya dan juga nama ‘ asal sumber’ iaitu Nabi Muhammad s.a.w dan nama Tuhan pemberi rezeki tulisan dan kudrat menulisnya.

  Saya tidak maksudkan tulisan tersebut adalah hasil tulisan saya kerana saya tidak ada keuntungan dari penerbitan bahan seperti ini. Sedangkan ini satu amal jariah dan satu bentuk cara memberi pemahaman lurus kepada semua agar tidak terpesong dari pedoman yang sejati.

  Justeru jika penulis asalnya tidak suka dengan dipinjamkan hasilnya di sini, saya akan buang dan gantikan dengan orang lain yang suka ‘ kata katanya’ dibaca tanpa menyedari siapa penulisnya.

  Kerna Tuhan kan lebih utama mengetahui segala galanya???

  maaf atas kesilapan…..

  – bab PM dari keturunan Syeikh Ahmad Badawi, saya dengar berita kawan kawan sahaja. Sebab itu ‘dikatakan’ adalah satu fakta yang tidak kuat namun boleh dibetulkan atau dikuatkan lagi ia seperti saudara lakukan sekarang.

  Terima kasih atas komentar…terimakasih sekali lagi.

 5. jangan gaduh2. yang baik dan bermanfaat kita pakat kongsi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: