Syeikh Muhammad Ali as-Sanusi, Pengasas Tarekat Sanusiyah

Syeikh Muhammad Ali as-Sanusi, Pengasas Tarekat Sanusiyah

Syeikh Muhammad bin Ali as-Sanusi telah dilahirkan pada hari Isnin 12 Rabiulawal 1202H/22 Disember 1787M di sebuah tempat yang bernama al-Wasitah, di Mustaghanim, Algeria.

Syeikh Muhammad Ali as-Sanusi adalah seorang ulama yang ikhlas dan suka merendahkan dirinya. Oleh itu, beliau telah mencapai kemajuan yang pesat di atas jalan kerohanian.

Antara bintang dari tarekat ini adalah Umar Mukhtar sang Singa Padang Pasir yang terkenal itu.

– Ia muncul di Libya pada kurun ke-13 H.
– Tersebar luas hingga ke Selatan Afrika, Sudan, Somalia dan sebahagian negara Arab.
– Gerakan ini terpengaruh dengan al-Imam Ahmad bin Hanbal, Abu Hamid al-Ghazali.

– Pengasas gerakan ini adalah Muhammad bin Ali as-Sanusi yang bermazhab Maliki,

Dalam berdakwah kepada Allah, gerakan ini menggunakan cara lembut dan berhikmah.

– Mereka menekankan dalam kerja-kerja tangan dan sentiasa berjihad Fi Sabilillah menentang penjajah, Salib dan sebagainya.

Sebelum beliau meninggal dunia, beliau pernah berkata, “Hamba-hamba Allah ini telah memberikan kami satu tugas yang amat berat sekali sehingga andaikata ia diletakkan di atas gunung, ia tidak akan sanggup untuk memikulnya.” Yang dimaksudkan oleh beliau ialah menjaga amanah Allah.

Syeikh Muhammad Ali as-Sanusi telah meninggal dunia pada bulan Safar tahun 1276H/1859M di al-Jaghbub, Libya.

Advertisements

11 Responses

 1. Ila hadhrati Syeikh Sanusi….Al FAtihah

 2. Semoga ada yang mengikutinya,……Al Fatihah.

 3. Saya sungguh mengkagumi Sejarah Sidi Syed Muhammad As Sannusi di dalam berjihad memerangi Penjajah Itali yang kejam. Adakah pengikut beliau di Alam Nusantara ini?

 4. […] Beliau lahir pada tahun 1892 di sebuah kampung kecil di Janzour,Libya.Beliau juga seorang hafiz Al-Quran.Dia seorang anak yatim yang kematian ayahnya ketika berumur 16 tahun.Pengajian awalnya adalah di masjid.Kemudian beliau melanjutkan pelajarannya selama 8 tahun di Senussi Universiti.Senussi adalah salah satu pergerakan politik-agama(kerohanian) di Libya dan Sudan dan diasaskan oleh Sayyid Muhammad Ali As-Sanusi(Pengasas Tarikat Sanusiyyah). […]

 5. ada gerakan sanussi di malaysia, indon & asia tengara?

  • salam saya syed anwar berketurunan assanusi…saya tinggal di klang selangor.moyang saya bernama syed muhammad nur ,beliau berasal dari libya dan pernah berkhidmat sebagai qadi di pahang.umar mukhtar adalah bapa saudara beliau.dizaman muamar gadafi menjadi presiden mereka yang berketurunan diburu untuk dibunuh ..wallahualam

 6. Assalamualaikum,
  Tergerak hati saya untuk membuka dan mencari tharikat ini(Sanusiyah) apabila membaca keterangan buyku ulama terkenal Dr.Hamka,menyebut tokoh pengasasnya,Ahmad as-Sanusi.

  Sebagai orang yang baru berkenalan,ingin sekali saya meminta bimbingan,khususnya zikir-zikir daripada sesiapa yang arif tentangnya,serta ikhlas dengan reda Allah.Wassalam.

  • Salam En Jai,
   Jika di Malaysia, khalifahnya adalah Dato’ Sheikh Muhammad Fuad Kamaluddin As-Sanussi al-Maliki.

 7. بسم الله الرحمن الرحيم

  Ajaran tharekat yang tersebar di Indonesia sangat banyak sekali.. Semua berhubungan erat dengan ajaran tentang TAQORRUB ILA LLOH. Namun cara-cara yang di pakai terdapat PRO dan KONTRA.
  Sebagai muslim, patutlah kiranya mencermati lebih detail perihal praktik ibadah. Sebab praktik ibadah haruslah “NYUNAH” .Ingat ( kata para Kyai) pada dasarnya semua bentuk ibadah itu terlarang, kecuali ada dasar printahnya, begitu juga denga cara-caranya harus mengikuti aturan main daroi الله dan رسول Nya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: