Syeikh dari satu negara pakaian berbeza !

Gambar menunjukkan dua ulama besar dari satu negara Mesir di tempat yang sama…
Bagi sesetengah orang, pakaian menjadi masalah utama kerana ada berkata tiada harus kita memakai kot tali leher kerana bercanggah dengan sunnah baginda s.a.w….
Namun bekas Reaktor Al Azhar iaitu Dr Umar Hashim An Naqsyabandi – yang juga pakar hadis terkemuka zaman ini  – tetap tampil dengan gaya pakaian merentasi zaman. Memahami maksud pakaian yang diboleh dan diharamkan Islam.
Sementara di sebelahnya Syeikh Segala Masyaikh Majlis Sufi Tertinggi Mesir  iaitu Syeikh Hassan Assyennawi
( Tariqat AsSyennawiyah ) yang hadir di bumi Malaysia dengan pakaian sunnah Rasulullah s.a.w lengkap dengan tongkat….
Inilah rupa Islam yang membenarkan kita memakai apa sahaja bentuk pakaian tidak bercirikan agama lain dengan syarat ia menutup aurat dan menjaga maruah kita sebagai pengikut setia Islam yang sebenar !
Marilah mencontohi ulama jika kita buta dari memahami agama sendiri….

3 Responses

  1. Assalam wm wb

    Kod etika pakaian amat penting dlm sesetengah keadaan.
    Lawyer kena ikut kod pakaian dalam situasi tertentu.
    Pekerja kontrak pun begitu juga.
    Pekerja kilang kimia, dll, doktor dsb perlu ikut kod pakaian.

    Apa yg terjadi sekarang adalah Ustaz hadir di kaca TV tak serupa ustaz. Dato ke Dr ke pun kena buboh title ustaz, pasal dia ustaz.
    Engineer pun kalau pangkat Dato pun di panggil sebagai
    Ir. Dato Pulan bin Pulan. Profession dulu, baru pangkat.

    Kita perlu berhati2 kerana seolah2 title Ustaz ni boleh di gunakan oleh sesiapa yg boleh berbual pasal Islam. Memang Rasulullah s.a.w tiada title ustaz, begitu juga sahabat2, tetapi ilmu mereka tinggi dan meluas.

    Minta perihatin dgn pakaian, jika tidak, nanti akan ada Ustaz pakai seluar bawah lutut sikit beri kuliah kat TV.

    Memang yg paling penting itu Allah tahu, tapi kalau tak tutup aurat pun nak claim macam tu juga, susah lah.
    Luaran membayangkan akhlak.. dalaman tu Allah tahu.
    Kalau saya pakai baju cap Arak dgn tahu dan sengaja bahawa jenama arak tu dijajakan ke dalam masjid, maka tak payah tengok dalam hati.

    Jgn ikut hujah Rafidah Aziz, ” Aurat tu sendiri2 punya, tak boleh paksa”

    Jgn moden sangat. Majoriti tak semestinya betul. Yg betul adalah yg mengikut acuan Allah dan Rasul s.a.w

  2. ulama hadith?tp tak beramal ngan hadith?tak ikut sunnah rasul?
    ramai mengakui mencintai laila tp laila tidak mengenali mereka..
    hahahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: