Taib Azamudden bersyarah dalam Parlimen berkenaan nama “ALLAH” – Malaysiakini

 

Sejarah tercipta dalam Dewan Rakyat semalam apabila dalam sesi penggulungan perbahasan menjunjung kasih ke atas titah ucapan SPB Yang Dipertua Agung, Menteri di JPM Zahid Hamidi dan Timbalan Speaker Wan Junaidi telah memohon agar seorang ahli parlimen PAS membantu dalam memberi penjelasan.

Beliau yang dimaksudkan adalah ahli Parlimen Baling yang juga bekas Imam Besar Masjid Negara Ustaz Taib Azamudden Mat Taib.

Isu yang berbangit ketika itu adalah penggunaan kalimah Allah oleh masyarakat bukan Islam. Ternyata ia masih mengundang pelbagai tafsiran dan sebenarnya menambahkan lagi kekusutan dan kekeliruan yang tidak nampak kesudahannya. Apalagi apabila ahli-ahli parlimen kita masing-masing bangun memberi tafsiran dan pandangan masing-masing.

Alhmadulillah apabila terbuka peluang untuk memberikan pandangan, Ustaz Taib telah menampakkan kematangan dan kebijaksanaan seorang tokoh agama/ulamak dalam menangani isu yang sensitif ini agar dapat difahami dan diterima masyarakat. Beliau menjelaskan bahawa pandangan beliau itu bukan mewakili parti tetapi sebaliknya berlandaskan kesucian Islam. Dan bagi PAS memang rujukan tertinggi kita adalah al Quran dan Hadis, sudah pastilah apa sahaja yang berlandaskan kesucian Islam akan kita pegang dan pertahankan.

Kata Ustaz Taib:

Dalam kontek Malaysia ia (penggunaan kalimah Allah oleh yang bukan Islam) akan menyebabkan kekeliruan kepada anak-anak dan keturunan kita akan dating tidak sama seperti di Eropah atau tempat lain.

Beliau menambah:

Allah yang dimaksudkan oleh agama lain berbeza dengan Allah yang dimaksudkan oleh Islam.

Berikut adalah petikan dari hansard Parlimen:

Tuan Haji Taib Azamudden bin Md. Taib [Baling]: Terima kasih Tuan Yang di-Pertua dan Yang Berhormat Menteri serta permintaan sahabat-sahabat. Saya terpanggil untuk bercakap ini bukan dia atas bermaksud dengan kepartian. Akan tetapi, lebih fokus kepada kesucian Islam itu sendiri. Itu terpulang kepada tafsiran oranglah kalau dia hendak meletakkan kedudukan di mana yang sekali gus juga menghormati pandangan yang diberi oleh Yang Berhormat Bintulu.

Sebenarnya persoalan ini mungkin kita tidak begitu selesa sangat perbahasan dan
penghujahannya kita gunakan dalam Dewan ini. Kalau pun ia selepas kita dapat hadamkan di luar, di tempat lain bahawa kita confirmkan
di Dewan tetapi walau macam manapun, saya faham daripada apa yang telah diberikan oleh Yang Berhormat Shah Alam, Yang Berhormat Kuala Selangor dan sahabat-sahabat yang lain.

Sekarang ini yang sebenarnya perlu kita dapat penjelasan, Allah yang mana yang kita
perbincangkan ini tapi kalau Allah S.W.T yang berkonsepkan tauhid dengan Allah hus samad…

Dia tauhid As-samadiah dengan tauhid al-ahadiah yang bergantung rapat dengan yang lain-lain, uluhiah dan rububiah hanya ada pada Islam dan tidak ada pada yang lain. Sebab itu kalau kita nak bahaskan masalah Allah yang disebut dalam Al-Quran, kita kena lihat juga sababul nuzul dan kalau kita nak buka mengenai Allah kepada yang lain-lain, Al-Quran juga pernah mendedahkan dalam surahtul Taubah… [Membaca sepotong ayat Al-Quran]

“Orang Yahudi dia kata, Uzir anak Allah. Orang Kristian dia kata Al-Masih anak Allah”.
Daripada penjelasan ringkas ini, kita nampak Allah yang dimaksudkan oleh Yahudi lain
daripada Allah tauhid kita. Allah yang dimaksudkan oleh orang-orang Masihi dan orang-orang lain adalah lain daripada Allah yang dimaksudkan oleh Islam sebab ketauhidan as-samadiah dan alahadiah itu tidak menjadi suatu tonggak kepercayaan kepada yang lain daripada Islam. Sebab itu bagi yang agama lain tadi dia mendakwa itu sedangkan kita Allah bukan ada anak, tidak diperanakkan dan tidak beranak. Jadi, ini persoalannya. Jadi yang saya rasa ialah pihak kementerian, pihak kerajaan mesti menegaskan Allah dalam bentuk mana.

Kalau kita cakap Allah dalam bentuk umum, betullah kita boleh dakwa. Orang Hindu,
orang Kristian, orang lain pun dia kata kita tuhan Allah juga. Jadi Allah yang mana? Jadi mungkin di sini kita perlu mendapat suatu garis panduan yang jelas yang kita kata tak boleh digunakan oleh orang lain itu Allah dalam kedudukan mana tapi kalau Allah dalam kedudukan Islam yang ahadiah dan as-samadiah, memang tak boleh orang lain guna yang saya rasa ini wallahualamlah. Apa yang saya nampak daripada sudut itu, jadi kalau itu kita boleh terima, sebenarnya kita tidak ada pertelingkahan apa-apa. Cuma yang kita hendak sekarang ialah penegasan daripada pihak kerajaan daripada sudut mana, Ilah kita dan saya rasa dalam perbahasan ini agak tak berapa munasabah kalau kita bawa daripada segi bahasa.

Bahasa Ilah, bahasa… hak itu panjanglah isu kita. Sebab itu kalau kita lihat dalam kitab-kitab yang sempat dirujuk, pertelingkahan ini berlaku atau khilaf ini berlaku di antara ulama-ulama yang lebih muktabar daripada kita sekarang tetapi semuanya memberi hujah-hujah yang kenapa mereka kata boleh dan kenapa ada yang mereka kata tak boleh. Dalam kita menangani di antara dua perselisihan pendapat ulama muktabar ini, maka apa yang perlu bagi kita sekarang ialah kita perlu memahami wakik. Wakik kita di Malaysia mahu tidak mahu dengan ketimuran kita, dengan budaya Melayu kita sebelah sini dan juga budaya orang kita lain daripada yang berlaku di Eropah atau berlaku di dunia lain.
Wakik kita yang saya yakin setakat hari ini, wallahualam akan datang akan menjadi satu
confuse, akan menjadi suatu pertelingkahan dan perbalahan yang mungkin sengit apabila benda ini dibuka ke mana-mana. Misal kita katakan, minta maaf kepada saudara-saudara kita yang bukan Islam sama ada dalam agama Buddha, dalam agama Hindu ataupun Kristian dan sebagainya, andai kata saya bertanya kepada sahabat saya yang beragama Hindu,

“Sahabat, kamu nak pergi mana?” “Saya nak pergi sembah Allah”. Tanya pula sahabat saya Yang Berhormat Batu Pahat ataupun Yang Berhormat Sri Gading, mana nak pergi “Saya nak pergi sembah Allah”.

Jadi ini confuse kepada anak dan keturunan kita. Allah yang mana ini?… [Tepuk] Allah
yang nak pergi kah, ini kah Allah, yang mana?…

Saya rasa penjelasan ini sangat segar dan meyakinkan dan malah tepat dan selaras sebagaimana pandangan Tuan Guru Presiden PAS dan Tuan Guru Mursyidul Am. Syabas Ustaz Taib, insyallah itulah ikutan kita semua.

sumber : Roslan SMS  (   http://n32.blogspot.com/   )
Advertisements

3 Responses

 1. Sejarah Kristianiti di Malaysia.

  Hubungan awal Kristian di Tanah Melayu bermula dengan penaklukan Portugis pada tahun 1511.Dalam armada Portugis di bawah pimpinan Alfonso De Albuqueque terdapat 8 orang guru Kristian Katholik . Mereka menetap di Melaka. Antara mereka Fr. Domingo de Sauza dan Fr. Alvoro de Meyullao. Golongan fransiskan dalam gereja Katholik membina asas pertama dan pertapakan kukuh bagi perkembangan misi Katholik di Melaka khasnya dan Malaysia seluruhnya pada masa depan

  Kehadiran Francis Xavier di Melaka pada tahun 1545 bertujuan mengurus pentadbiran gereja St. Paul. Portugis membawa aliran Katholik . Bila Belanda merampas Melaka dari Inggeris pada tahun 1641 ia membawa Protestan. Banyak gereja Katholik ditukar kepada gereja Regorm Belanda. Bila Inggeris mengambil alih Melaka dari Belanda pada 1795 gereja Katholik berkembang semula .

  Sehingga 1989, jumlah Kristian di Kuala Lumpur kira-kira 67,000 orang Katholik, Penang 66,200 Katholik, Melaka 35,000 orang, Kuching 82,628 orang, Sibu 60,000, Miri 39,000 orang, Kota Kinabalu 180, 694 orang Katholik. Keseluruhan penganut Katholik di Malaysia hingga 1986 dianggarkan kira-kira 53,0602 orang. Daripada jumlah itu seramai 168,280 orang diSemenanjung, 181,628 orang di Sarawak dan Sabah 180,694 orang. Anggaran kasar golongan Proteston di Malaysia sekitar 250,000, manakala jumlah orang Kristian di Malaysia dianggarkan kira-kira 750,000 orang.(Sumber buku Cabaran Islam abad 21, Yayasan Islam oleh Prof. Madya Dr. Muda @ Ismail Abd Rahman)

  Itu cerita dua puluh tahun dahulu. Lebih kurang waktu itu juga pendakwah antarabangsa Ahmad Didat dari Afrika Selatan pertama kali datang keMalaysia dan kalau saya tidak salah, buat kali pertama juga Dataran Merdeka mula-mula digunakan untuk acara dakwah yang didahiri ahmad Didat. Belaiu yng terkenal lantang dan pakar dalam membicarakan Bible dan Kristianiti hanya semapat berceramah lima minit sahaja bagi mengelakkan sensitivity penganut Kristian.

  Belau yang beberapa kali menyatakan rasa tidak puas hati dengan tindakan menamatkan ceramahnya bagaimanapun akur. Perasaannya turut dikongsi bersama ribuan hadirin pada malam itu.Ini membuktikan bagaimana kerajaan menjaga hati penganut lain supaya tidak terasa dan menaga keharmonian kaum dinegana ini.

  Tetapi kenapa sekarang orang Kristian mahu mahu berkongsi menggunakan nama Allah bagi agama mereka. Dalam tempoh yang sama juga seorang padri di Belanda membantah penggunaan nama yang dengan Islam berikutan timbul isu lain di Indonesia sehingga padri itu menyidir dengan katanya, ‘kalau begitu kita tukar nama gereja kepada masjid’.

  Menurut Datuk Hasan Ahmad, umat Melayu pernah dilanda oleh tiga penjajah Portugis, Belanda dan Inggeris tetapi agama mereka tidak tergugat kerana mempunyai jatiditi yang kuat. Usaha mengembangkan agama Kristian kepada umat Melayu sudah lama dijalankan. Menurut Kurator Perpustakaan British, Puan Anabel Teh Galob, usaha menerbitkan kamus Melayu pertama telah dimulakan sejak zaman Portugis di Melaka lagi untuk kegunaan mubaligh kristian.

  Tetapi abad 21 satu cabaran kepada umat Islam dinegara ini.Satu persoalan timbul dalam fikiran kita, kenapa padri-padri dan cerdikpandai Kristian ramai yang masuk Islam tetapi tidak ramai golongan ini yang masuk Kristian kecuali atas dasar cinta kecewa dan kemiskinan.

 2. telah dilinkan dengan blog bongkarsauh

 3. assalamualaikum…

  Inilah bencana demokrasi…
  Meletakkan kuasa berhukum pada tangan manusia….

  Ingatlah wahai kaum muslimin…
  Allah telah menciptakan manusia….
  Maka Dialah Al-Khaliq yang berhak menetapkan segala hukum dan peraturan pada manusia…..

  Apa ada pada manusia yang BERANI berdebat di Parlimen(Gelanggang Haram)lalu sesuka hati berhukum sesama sendiri?
  Allah dah tunjukkan jalan…

  Janganlah diikuti jalan orang-orang yang kufur….
  Kelak di hari akhirat akan dipertanggungjawabkan….

  Sedarlah wahai umat Islam…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: