Makhluk Perosak dalam PAS @ Geng Erdogan yang perlu dihapuskan!

 

 

 

 

HAKIKATNYA, kewujudan golongan profesional dalam Pas bukanlah sesuatu yang aneh, malah sejarah sudah membuktikan bahawa golongan berkenaan turut sama-sama menyumbang ke arah perkembangan parti tersebut.

Dalam beberapa pilihan raya umum, biarpun tonggak kepimpinan Pas adalah ulama, namun golongan profesional tetap diberi tempat untuk bertanding.

Sebelum tahun 2004 kehadiran kumpulan itu dianggap bukan ancaman bagi Pas. Biarpun mereka bertanding dalam pemilihan parti namun kejayaan kumpulan itu tidak mampu menangani keupayaan golongan ulama.

Justeru Pas terus bergerak dengan kepimpinan ulama menjadi tunjang utama. Pelbagai susah dan senang ditempuh terutama dalam pilihan raya, tetapi kedamaian Pas berikutan kewujudan golongan profesional mula tergugat selepas Pilihan Raya Umum Ke-12 lalu.

Kejayaan yang dianggap cemerlang oleh Pas telah menjelmakan watak sebenar golongan profesional terutama sejak Pas berkawan rapat dengan Parti Keadilan Rakyat (PKR). Berikutan itu wujudlah istilah puak Erdogan yang ditujukan kepada sesetengah golongan profesional yang dianggap penyokong kuat kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Puak ini mula menunjukkan belang mereka di dalam Pas dan pemilihan parti pada Jun nanti dilihat gelanggang terbaik untuk mereka melakukan ‘rampasan kuasa’ secara tertib bagi menguasai Pas sepenuhnya.

Tugas Anwar menjadi semakin mudah apabila ada di kalangan pemimpin yang selama ini sudah berpuluh tahun di dalam Pas dan ada suatu ketika dahulu turut mengecam Anwar ketika beliau berada dalam kerajaan, kini bersedia bekerjasama melaksanakan agenda politik beliau.

Lebih malang lagi bagi Pas, apabila ada di kalangan pemimpin berkenaan adalah bekas ahli UMNO yang ketika berada dalam parti itu dulu sanggup melakukan apa sahaja bagi mencapai cita-cita politik mereka.

Selepas berjaya merosakkan UMNO dan akibat taksub kepada Anwar, mereka ‘berhijrah’ ke Pas, bukan dengan tujuan baik tetapi demi memastikan agenda politik mereka untuk berkuasa dapat diteruskan.

Mereka memahami, walaupun menjadi penyokong Anwar, mereka tidak boleh bergantung harap kepada PKR kerana parti itu bukannya salah sebuah parti yang menjadi pilihan utama orang Melayu. Bagi orang Melayu mereka hanya akan memilih UMNO atau Pas.

Perkara ini juga disedari oleh Anwar. Oleh itu gerakan tersusun dilakukan bagi memastikan kepimpinan Pas berada dalam genggaman puak Erdogan.

Mereka begitu percaya kepada teori politik Anwar bahawa pembangkang akan merampas tampuk pemerintahan negara biarpun impian 16 September sudah berkubur.

Apa yang menarik, ada di kalangan pemimpin ‘Pas Erdogan’ ini dijanjikan pelbagai jawatan dalam Kabinet termasuklah sebagai menteri kanan seperti Menteri Kewangan, Menteri Pelajaran dan Menteri Pertahanan.

Apabila Timbalan Ketua Pemuda Pas Kelantan, Nik Abduh Nik Abdul Aziz mendedahkan bahawa bapanya Nik Abdul Aziz Nik Mat bersetuju dengan penubuhan kerajaan perpaduan asalkan dua jawatan itu diserahkan kepada Pas, Nik Abdul Aziz bukannya bercakap kosong, sebaliknya Mursyidul Am Pas itu mungkin sudah dimaklumkan oleh ‘pembantu-pembantu’ beliau dari kumpulan Erdogan itulah jawatan yang dijanjikan oleh Anwar.

Keadaan itu dengan jelas menunjukkan sebenarnya yang ghairah untuk mendapat kedudukan bukannya Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang tetapi adalah kumpulan Erdogan dalam parti itu yang cuba menjadikan Pas sebagai kuda tunggangan mereka bagi memperolehi kuasa politik.

Justeru, ahli-ahli Pas seharusnya berhati-hati dengan gerakan kumpulan Erdogan ini yang boleh dianggap sebagai ‘makhluk perosak’. Mereka perlu memegang teguh semangat kepimpinan ulama yang mempertegaskan bahawa Presiden, Timbalan Presiden dan salah seorang daripada Naib Presiden adalah di kalangan ulama.

Mereka tidak harus termakan hasutan puak-puak Erdogan yang membentangkan pelbagai hujah bagi memastikan matlamat politik mereka tercapai.

Kita mengakui bahawa kepimpinan ulama dalam Pas ada kelemahannya tetapi bertindak menyingkirkan golongan berkenaan bukanlah satu tindakan yang bijak.

Selama ini sebelum tahun 1998, segala kelemahan kepimpinan Pas ditegur secara terbuka atau tertutup oleh ahli-ahli Pas, malah Dewan Pemuda Pas Pusat yang diketuai oleh Salahuddin Ayub sudah beberapa kali dalam muktamarnya menegur kepimpinan Pas secara terbuka.

Tujuan mereka bukannya untuk menjatuhkan kepimpinan ulama tetapi hendak memastikan segala kelemahan diperbaiki bagi membolehkan Pas menjadi bertambah kukuh dan kuat. Melalui pendekatan inilah yang memungkinkan dari semasa ke semasa Pas semakin mendapat sokongan rakyat termasuk di kalangan bukan Melayu.

Oleh itu, sebarang agenda puak Erdogan yang ternyata menjadi alat kepada pemimpin politik tertentu di luar Pas bukan sahaja perlu dihentikan malah dihapuskan sama sekali. Mereka ini harus ditolak secara total dalam pemilihan parti yang akan diadakan.

Tidak salah untuk ahli-ahli Pas memilih golongan profesional tetapi biarlah individu itu adalah mereka yang menyokong kepimpinan ulama bukannya hendak ‘meruntuhkannya’ dari dalam.

Mungkin bagi sesetengah penyokong Pas, mereka akan melihat kewujudan istilah Erdogan dalam Pas adalah usaha pihak-pihak tertentu untuk memecah belahkan Pas.

Tetapi dalam soal ini mereka perlu bersikap terbuka, percayalah selagi seseorang itu bernama orang Melayu dan Islam tanpa mengira apa juga pegangan politiknya, dia tidak akan tergamak melihat kepimpinan ulama dalam Pas runtuh akibat permainan politik kotor puak Erdogan.

Mereka yang mempunyai tafsiran salah berhubung peringatan ancaman kumpulan Erdogan ini harus mengkaji dengan mendalam bagaimana fenomena Anwarisme sedang melanda Pas.

Dalam pertemuan penulis dengan beberapa pemimpin dan penyokong kuat Pas, mereka mengakui pengaruh Anwar sudah ‘mendarah daging’ dalam Pas sejak 10 tahun lalu.

Golongan muda dalam Pas terutama di peringkat akar umbi yang baru berjinak-jinak dengan politik lebih menyanjungi Anwar berbanding Abdul Hadi atau Nik Abdul Aziz.

Justeru pertahankanlah kepimpinan ulama dan jangan biarkan puak Erdogan memporak-perandakkan Pas. Apa pun Pas tetap menjadi parti kedua selepas UMNO yang menjadi harapan orang Melayu.

Tindakan mereka yang terpengaruh dengan golongan Erdogan boleh mengakibatkan kata-kata seorang pemimpin kanan parti itu menjadi kenyataan.

Antaranya beliau memberi ingatan, “Saya bimbang ulama hanya dijadikan seperti penolak kereta buruk. Sewaktu kereta itu rosak dan tidak mampu dihidupkan enjinnya, maka ulama dipanggil untuk menolak kereta tersebut agar dapat membantu menghidupkan enjinnya.

“Malangnya, sebaik sahaja enjin kereta itu hidup dan dapat meneruskan perjalanan, kereta dan pemandunya terus meluncur laju ke hadapan tanpa menoleh kepada orang yang bantu menolak kereta tersebut, sebaliknya hanya ditinggalkan asap sahaja buat mereka – jauh sekali mahu mendengar ucapan terima kasih.” – Jangan biarkan ini berlaku dalam Pas.

 

 

 

 

 

 

dipetik dari :

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?=2009&dt=0506&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_01.htm


baca juga :

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0506&pub=Utusan_Malaysia&sec=Politik&pg=po_01.htm

Advertisements

6 Responses

 1. Bertaubatlah sebelum terlambat. Janganlah melampau sangat nak buat fitnah. Tahukah anda tanggung jawab saorang islam. yang terutama menegakkan Syiar Islam. Dakah UMNO yang awak sanjungtu saperti yang dinyatakan. UMNO mengamal kan sistem sekular. dan apa hukumnya orang yang menolak hukum islam. JAWAB SENDIRI

 2. tidak apa yang dapat diharapkan lagi dari PAS, apabila unsur liberalisme pun sudah mula bertapak sedikit demi sedikit, sehingga presiden pun terdiam seribu bahasa, tak tau apa yang ingin dilakukan.

 3. MAJLIS PENGAJIAN INTENSIF KITAB TURATH I’TIQAD ASWJ [Siri 2]

  MAJLIS PENGAJIAN INTENSIF KITAB TURATH I’TIQAD ASWJ [Siri 2] [23 – 24 Mei 2009 / 24-25 Jamadilawwal 1429H]

  Anjuran :
  PERSATUAN KEBANGSAAN PELAJAR ISLAM MALAYSIA (PKPIM),
  &
  Kolej Dar Hikmah,
  Jalan Sungai Ramal Dalam,
  43000, Kajang, Selangor Darul Ehsan

  OBJEKTIF :

  * Menimbulkan kesedaran terhadap kepentingan aqidah dan iman di kalangan belia.
  * Mendedahkan umat Islam mengenai kewajiban beramal dengan ilmu daripada ahli agama Islam yang faqih.
  * Menghidupkan budaya bertalaqqi secara berkitab.
  * Memberi kefahaman tentang konsep dan perlaksanaan nilai-nilai Islam.

  TEMA :
  Menghidupkan Ruhaniah Berlandaskan Pemantapan Akidah.

  TARIKH :
  23 – 24 Mei 2009 / 24-25 Jamadilawwal 1429H

  TEMPAT :
  Kolej Dar Hikmah,
  Jalan Sungai Ramal Dalam,
  43000, Kajang, Selangor Darul Ehsan

  TENAGA PENGAJAR :

  1. Al-Fadhil Ustaz Hj. Zamihan Mat Zin Al-Ghari
  2. Al-Fadhil Ustaz Ahmad Faidzurrahim
  3. Al-Fadhil Ustaz Mohd Rasyiq Alwi

  SASARAN :
  Seramai 150 orang yang terdiri dari:
  * Ahli Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)
  * Orang Awam
  * Pelajar IPTA dan IPTS di Lembah Kelang

  YURAN MURAH :
  RM 15 [INDIVIDU]

  MODUS OPERANDI :
  Program diadakan selama 2 hari 1 malam. Mengikut kaedah pengajaran kulit ke kulit menggunkan Kitab I’tiqad Ahlussunnah Wal Jamaah; Kiyai Haji Siradjuddin Abbas. Terbitan PUSTAKA TARBIYYAH Jakarta, Kitab Mukhtasor dan Kitab Aqidah Ibnu ‘Asakir (Aqidah Mursyidah).

  (Talaqqi kitab/Pembentangan/)

  TENTATIF PROGRAM

  Sabtu (23/05/2009)

  7:30 pagi : Sarapan dan Pendaftaran

  8:30 pagi : Taklimat & Aluan oleh ;

  Saudara Abd. Muntaqqim Bin Zulkifli

  Timbalan Presiden PKPIM

  9: 15 pagi : Slot 1 : Al-Fadhil Ustaz Ahmad Faidzurrahim

  Syarah Kitab Aqidah Muslimin (Diiktiraf Universiti Al-Azhar).

  10:45 pagi : Minum pagi

  11:00 pagi : Slot 2 : Al-Fadhil Ustaz Ahmad Faidzurrahim

  Penjelasan Ajaran Bertentangan Dengan Ahli Sunnah Wal Jama’ah.

  12:30 tghari : Makan Tengahari & solat Zohor

  2:00 petang : Slot 3 : Al-Fadhil Ustaz Mohd Rasyiq Alwi

  Kitab Mukhtasor (1).

  4:00 petang : Slot 4 : Al-Fadhil Ustaz Mohd Rasyiq Alwi

  Kitab Mukhtasor (2).

  6:00 petang : Makan Malam

  7:00 malam : Solat Maghrib & Kuliah/Tazkirah & solat Isya’

  9:00 malam : Slot 5 : Al-Fadhil Ustaz Mohd Rasyiq Alwi

  Penjelasan Bid’ah & Ancaman Terhadap Aqidah Ahli Sunnah Wal Jama’ah.

  9:45 malam: Slot 6 : Al-Fadhil Ustaz Mohd Rasyiq Alwi

  Talaqqi & Ijazah Kitab Aqidah Ibnu ‘Asakir (Aqidah Mursyidah).

  10:00 malam : Minum malam & Berehat

  Ahad (24/05/2009)

  4:00 pagi : Qiamullail

  6:00 pagi : Solat Subuh /Tazkirah /Sarapan pagi

  8:30 pagi : Slot 7 : Al-Fadhil Ustaz Hj. Zamihan Mat Zin Al-Ghari

  Syarah Kitab I’tiqad Ahlus Sunnah Wal Jamaah

  10:30 pagi : Minum pagi

  11:00 pagi : Slot 8 : Al-Fadhil Ustaz Hj. Zamihan Mat Zin Al-Ghari

  Syarah Kitab I’tiqad Ahlus Sunnah Wal Jamaah

  12:00 tghari : Ulasan & Penutup oleh;

  Saudara Mohd Hilmi B. Ramli

  Presiden PKPIM

  1:00 tghari : Makan Tengahari

  2:00 petang : (Check-out)

  Sebarang Pertanyaan, Sila Hubungi ;

  Saudara Ikhram Husin [019-3731744]
  Saudari Izzah Khanani [013-2197192]

  …MOHON SEBARAN…
  ‘DEMI ALLAH UNTUK ISLAM’

  ” ALLAH ADA TANPA BERTEMPAT

  Explore posts in the same categories: Majlis Ilmu
  This entry was posted on 14 Mei 2009 at 1:11 pm and is filed under Majlis Ilmu. You can subscribe via RSS 2.0 feed to this post’s comments.

  Tags: Al-Fadhil Ustaz Ahmad Faidzurrahim, Al-Fadhil Ustaz Hj. Zamihan Mat Zin Al-Ghari, Al-Fadhil Ustaz Mohd Rasyiq Alwi, Aqidah Mursyidah, bertalaqqi, Ijazah Kitab Aqidah Ibnu ‘Asakir, Kitab I’tiqad Ahlussunnah Wal Jamaah; Kiyai Haji Siradjuddin Abbas, KITAB TURATH, Kolej Dar Hikmah, PERSATUAN KEBANGSAAN PELAJAR ISLAM MALAYSIA (PKPIM), Universiti Al-Azhar

  http://pondokhabib.wordpress.com/2009/05/14/majlis-pengajian-intensif-kitab-turath-itiqad-aswj-siri-2/

 4. Layari isu chin pen nak balik Malaysia http://penpusaka.blogspot.

 5. Geng Erdogan bukan makhluk Perosak,mika penyelamat,yg perosak ialah geng Negara Perpaduan,tak pernah serik2 dgn helah Umno,orang kata jangan! jangan! makin ketagih dia dgn Umno.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: