Purdah tidak perlu dipakai kerana boleh disalahguna oleh penjahat !

Saya menyokong Syeikh Tantawi yang tidak mahu pemakaian purdah di Universiti Al Azhar.

Purdah tidak perlu dipakai sekarang kerana ia boleh dieksplotasi oleh penjahat seperti perogol yang mungkin menyamar menjadi wanita.

Purdah juga tidak diwajibkan. Cuma jika timbul fitnah maka tidak mengapa.

Masalah sekarang ialah pemakaian purdah itu yang boleh menimbulkan fitnah bukan sebaliknya.

Maka kita perlu menerima keputusan Syeikh Tantawii selaku ulamak tersohor dan tidak menghentam beliau membuta tuli.

Purdah tetap pakaian yang boleh dilepaskan jika ia menimbulkan mudarat lebih besar dari manfaaatnya.

Sekian, salam hortmat.

Nota : Penulis menulis secara ringkas dan aakan sambung lagi masa akan datang bab ini.

Advertisements

5 Responses

 1. Soalan saya ialah: di zaman bebas macam sekarang, bagaimana jika mendedahkan muka yang cantik ATAU muka dihiasi dengan make-up dan wanita diberi peluang menarik perhatian lelaki bukan-mahram?

  Maksud saya,mendedahkan muka dengan ciri-ciri di atas, akan lebih membawa fitnah dan mudarat kepada masyarakat sekarang (yang bebas bergaul & berhibur) berbanding di zaman Nabi dan para sahabatnya.

  Dan bagaimana dengan wanita yang dengan penuh rela hati & tanpa paksa, mahu memakai purdah, kerana Allah Ta’ala dan untuk meningkatkan TAQWA di dalam dirinya??

 2. salam,

  walaupun niqab itu tidak wajib, tapi jgn la pulak mengharamkannya.kalau nak kata yg penjahat atau perogol boleh eksploitasi niqab, bagaimana pula dgn penjahat dan perogol yg tak guna niqab tapi berjaya merogol dan membunuh etc?

  yg pentingnya, nabi juga tak pernah mengharamkan wanita yg menutup muka mereka.bahkan di kalangan wanita ahlulbait juga menutup muka mereka. kenapa pulak kita nak mengharam dan menegahnya? islam itu mudah.iaitu memberi kebebasan dan keselesaan kpd penganutnya dlm mengamalkan ajaranNYA sesuai dengan syariat.. bukan mengikut kehendak orang lain..
  jhgn la kita menjadi seperti wahabi. kerana segelintir manusia melawat kubur dengan fanatik dan melanggar hukum, habis diruntuhkan maqam maqam tersebut..contohnya di baqi’.. org yg punya salah, maqam pulak di menjadi sasaran..

 3. berubahnya hukum,bila berubahnya tempat,masa dan suasana persekitarannya.

 4. ASSALAMUALAIKUM…TERIMA KASIH PADA TUAN BLOG KERANA MENGELUARKAN PENDAPAT SHEKH TANTAWI..

  SUKA HAMBA NAK KOMENTAR DISINI PERIHAL KATA2 SEORANG YG BERGELAR ALIM SEPERTI SHEKH TANTAWI AMAT HAIRAN BIN AJAIB SEKALI PERKATAAN BEGITU BOLEH TERPANCUL DARI MULUT YG BERTAPIS SHEKH..

  CUBA KITA BERLAPANG DADA DAN MENCARI KEBENARAN YANG HAKIKI LEBIH2 LAGI SOAL HUKUM…SEMUA MUKMIN TAHU AKAN KESAN BILA MENOLAK HUKUM!!!

  CUBALAH TUAN BLOG PIKIR SECARA HIKMAH DAN ILMIAH SEDIKIT DAN JANGANLAH TUAN TELAN BULAT2 KATA ULAMA SUQ SEPERTI SHEKH TANTAWI!!!

  INGATLAH ULAMA HAKIKI TIDAK AKAN BERGANTUNG DENGAN MAKHLUK(MAKAN GAJI)
  ULAMA HAKIKI LEBIH BERTAQWA DARI SHEKH TANTAWI TUUU..DAN TIDAK BERANI NAK MENGELUARKAN HUKUM TANPA DI SELIDIK DAHULU SECARA ILMIAH DAN DALAM..

  BEGITU TELITI DAN BERHATI HATI SEKALI ULAMA SILAM DALAM NAK ISTINBAT HUKUM BUKAN MACAM ULAMA SEKARANG SENANG CAKAP TIDAK WAJIB PULA SEOLAH HUKUM NI DIA YG PUNYA…

  INSAFI DIRI DAN CARILAH ILMU UNTUK JALANI KEHIDUPAN..

  • hoiiii….jangan cuba berlagak pandai dari syeikh azhar ini..hari ini beliau telah meninggal di arab saudi dan akan dimakamkan di baqi’e….bukan semua orang dapat macam beliau…

   jangan berlagak pandai padahal bodoh tak dapat diajar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: