Dr Asri kata Solat Jumaat tidak wajib pada hari Raya dan jawapan JAKIM !

Saya tidak ingin menyentuh panjang isu ini cuma memandangkan ia menjadi konflik kepada umat lantaran saya telah diajukan soalan begini maka saya rasa harus ditulis sedikit berkenaan wajib atau tidak solat Jumaat yang jatuh pada hari raya.

Maka untuk menerangkan isu ini saya akan membawa link tulisan Dr Asri yang didakwa antara pejuang ala wahabi di Malaysia yang berkata ia tidak wajib dibuat.

Lihat tulisan beliau di sini :

http://drmaza.com/home/?p=847

 

Maka jawapan yang bagus telah saya temui ada ditulis di sini :

http://jomfaham.blogspot.com/2009/11/hukum-solat-jumaat-yang-jatuh-hari-raya.html

juga di sini

http://muhammadghazi.wordpress.com/2009/11/26/hukum-solat-jumaat-pada-hari-raya/

 

Untuk penilaian lebih kukuh dan mudah sila lihat jawapan JAKIM di sini http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/5ba76314c3f6fc7f0025729f00072561?OpenDocument


Kesimpulannya : solat Jumaat adalah wajib mengikut Imam Shafei r.a kerana solat hari raya adalah solat sunat dan solat Jumaat adalah solat wajib yang mesti dilaksanakan walaupun kita telah bersolat hari raya sebelumnya.

Semoga mendapat faedah !

Advertisements

6 Responses

  1. I live in the uk..on the day of eid recently, the local imam give us the choice to not performing jumaat prayer if we had performed eid prayer that morning.

  2. You are making Islam complicated. 🙂

  3. Saya tunaikan kedua2 solat. Sayang utk tinggalkan Solat sunat Aidil Adha dan Solat Jumat. Bukan senang nak dapat pahala kedua2nya dalam sehari. Bila kita sudah jatuh cinta kpd solat…kita tak boleh berpisah dari melakukannya. Kerana ketika bersolatlah, peluang kita utk berbisik dgn Allah swt.

  4. Bersama Muhadits Syeikh Muhammad Ibrahim dari Syria Esok (Rabu): http://wp.me/PiAx4-ZD

  5. saya baca tulisan doktor asri tu,bukan dia yang kata..dia cuma sebut pendapat para ulamak tentang masalah solat jumaat pada hari raya tu..bukan dia keluar hukum kata tak wajib..faham erti penulisan tu dulu..dia cuma menjawap soalan dan dia berikan beberapa pendapat berpandukan dari hadis dan ulamak..so faham dulu bentuk keterangan dia..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: