Edisi PRK Hulu Selangor Siri 13 : Pendedahan Putar Belit Nik Aziz Nik Mat Dulu Hingga Sekarang Oleh Kickdefella !!!

4122487848_c1b3017b56.jpg

“Jika DAP ikhlas nak tolong PAS, saya terima. Usahlah DAP, Syaitan pun saya boleh terima,” – YAB Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat, Mursyidul Am PAS dan Menteri Besar Kelantan, 23 Januari 1999.

Selepas menerima persahabatan dengan DAP atas alasan keikhlasan DAP menerima perjuangan PAS, sudahkah Nik Aziz mengadakan persahabatan dengan Syaitan kerana saya yakin, orang sehebat Nik Aziz, bila-bila pun Syaitan in mendampingi.

nik-aziz-lim-kit-siang-dapas.jpg

Di dalam peringatan mesyuarat ke 6 Jawatankuasa Kerja Agung PAS bertarikh 22 Januari 1986, diminitkan seperti berikut,

PERKARA 5.5 – Terdapat cadangan supaya PAS menerima kerjasama/bantuan dari orang-orang yang bukan Islam.

Setelah menerima pandangan dari Dewan Ulama’ Kelantan dan dibincangkan secara teliti, maka mesyuarat bersetuju:

5.5.1 – PAS sama sekali tidak boleh/dilarang bekerjasama dengan mana-mana pertubuhan yang bukan Islam,

5.5.2 – PAS boleh/harus menerima bantuan/kerjasama dari individu-individu yang bukan Islam.

Nik Aziz hadir di dalam mesyuarat tersebut sebagai Ketua Dewan Ulama dan Pesuruhjaya PAS Kelantan. Menurut salah seorang saksi yang hadir di dalam mesyuarat yang bertempat di Markas Tarbiyyah PAS Pusat, Taman Melewar, Nik Aziz menentang kerjasama dengan DAP dan mana-mana Parti Politik yang tidak ‘Islamik’ berdasarkan ‘ketinggian’ ilmu agamanya.

Pandangan Nik Aziz itu konsisten dengan pendirian lampau PAS berdasarkan kenyataan pada 3 April 1982 yang di buat oleh Yang DiPertua PAS ketika itu, Dato’ Asri Che Muda yang pernah menafikan pendedahan Timbalan Presiden UMNO Musa Hitam bahawa wujud ‘unholy alliance’ antara PAS-DAP.

tokguru,_karpal%5B1%5D.jpg

‘Tok Guru Haji Lah Geting’ atau namanya Tok Guru Abdullah Sa’amah adalah antara Tok Guru Pondok yang masyhur di Kelantan dan hari ini telah dengan lantang bangkit menentang Nik Aziz menerusi penulisannya dan sessi-sessi ceramah di Kelantan.

Penentangan yang dari Tok Guru Haji Lah adalah berdasarkan ‘kesesatan demi kesesatan Nik Aziz’ yang dianggapnya sanggup ‘memperalatkan Islam dan memecah belahkan perpaduan umat Islam yang majoritinya dianuti oleh bangsa Melayu.’

Di dalam salah satu tulisannya yang muncul di dalam sebuah akhbar tempatan baru-baru ini, Tok Guru Haji Lah menulis,

‘Penentangan saya terhadap kelompok ini bermula sejak tahun 1987 apabila seorang pemimpinnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyatakansifat 20 Allah SWT direka oleh Greek dan Yunani. Bagaimanapun saya mendiamkan diri kerana berpegang kepada dasar parti itu yang kononnya memperjuangkan Islam’.

Seterusnya Tok Guru Haji Lah menambah,

Namun selepas berkali-kali melihat dan mendengar kenyataan yang dibuat oleh Nik Abdul Aziz biar yang bertentangan dengan Ahli Sunnah wal-Jamaah biar pun telah ditegur, ia mula membuka mata saya. Kami ahli Persatuan Pondok seMalaysia beberapa kali telah menasihati beliau tetapi tidak diendahkan.

Untuk pengetahuan umum, Institusi pondok di Kelantan telah lama menentang ajaran-ajaran Nik Abdul Aziz tetapi tidak ada siapa berani bersuara dengan lantang seperti saya kerana telah termakan budi dan bimbang tidak menerima lagi bantuan seperti mana yang dinikmati hari ini.

Hari ini diatas kelantangan Tok Guru Haji Lah menentang ‘ajaran-ajaran sesat’ Nik Aziz, pelbagai sekatan telah dipaksakan ke atasnya oleh Kerajaan Negeri Kelantan termasuklah tidak membenarkan beliau mengadakan kuliah di masjid-masjid di Negeri Kelantan. Bahkan sesiapa yang menghadiri kuliah Tok Guru Haji Lah akan disekat daripada menerima bantuan Kerajaan Negeri Kelantan.

Tok Guru Haji Lah juga turut menulis,

Saya amat yakin perjuangan ini kerana jelas pakatan pembangkang yang disertai PAS, Parti Keadilan Rakyat dan DAP akan hanya menghancurkan umat Islam. Lihat sahaja apa yang berlaku di Pulau Pinang dan Perak ketika dibawah kerajaan boneka DAP.

Perkembangan pada masa sekarang menunjukkan DAP yang menjadi tuan kepada pakatan pembangkang. Datuk Seri Anwar Ibrahim pasti mengikut telunjuk DAP semata-mata untuk mencapai cita-cita menjadi Perdana Menteri manakala PAS mengikut membabi-buta sehingga Nik Abdul Aziz dan Lim Guan Eng tidak jauh bezanya.

(Saya tidak sepenuhnya bersetuju dengan perenggan terakhir di atas tetapi saya siarkan pandangan Tok Guru Haji Lah kerana dari beberapa aspek tetap ada kebenarannya. Bagaimanapun saya yakin dan masih melihat tidak kesemua di dalam PAS yang mengikut membabi buta DSAI. Namun begitu mereka terpaksa menurut dan menjadikan keputusan jemaah untuk terus bersama Pakatan Rakyat bagi mengelak perpecahan dan kemusnahan PAS).

Kita tinggalkan dulu tulisan Tok Guru Haji Lah sehingga saya berpeluang untuk menemuramah beliau untuk blog ini, dan kembali kepada kenyataan-kenyataan Nik Aziz sendiri.

Pada Ogos 1963, Dewan Ulama PAS Kelantan mengeluarkan hukum berikut.

Orang-orang Islam yang berkongsi dengan orang-orang kafir untuk memerintah negara, menjadi kafir dan haram.

Oleh yang demikian, Nik Aziz menghalalkan penumpahan darah menentang UMNO yang dianggapnya sebagai kafir kerana bekerjasama dengan MIC, MCA, Gerakan dan lain-lain parti yang diterajui oleh bukan Islam dari Sabah dan Sarawak dengan berkata,

Jika melawan UMNO tiba-tiba meninggal dunia, maka kita dikira mati syahid,” kata Nik Aziz di dalam kuliahnya di masjid Kg Pulau Melaka.

nik-ajes-lee3.jpg

Pada 3 Julai 1999 di Pengkalan Chepa, Nik Aziz berkata,

Terdapat unsur kafir dalam UMNO kerana parti itu menolak Islam dalam pentadbiran negara, UMNO juga ada ciri-ciri kafir.

Bagaimanapun beberapa bulan sebelum itu iaitu pada 12 Mei 1999, Nik Aziz menekankan bahawa demi memastikan hubungan dengan DAP berjaya, PAS sanggup tidak mendirikan Negara Islam. Katanya,

Kita bersyukur dengan pendirian DAP sekarang kerana mereka sudah berubah sikap dan sanggup bekerjasama dengan PAS, asalkan tidak mendirikan negara Islam.

nik_aziz_salam.jpg

Pada 4 Ogos 2001, Nik Aziz menekankan ketiadaan hasrat menubuhkan Negara Islam dengan berkata,

Bukan sahaja dalam manifesto, dalam perlembagaan PAS sendiri memang tidak mengandungi satu perkataan pun untuk menubuhkan sebuah negara Islam, dia (DAP) boleh tengok sendiri perlembagaan itu.

Tetapi kata-kata Nik Aziz berubah-ubah mengikut khalayaknya kerana sebelum itu pada 24 Januari 1999 Nik Aziz memberitahu khalayaknya bahawa DAP sebenarnya mahu menolong Kerajaan Islam yang diusulkan oleh PAS, kata Nik Aziz,

Siapa yang nak tolong Kerajaan Islam, kami sebagai pemimpin Islam mesti terima sama ada DAP, MCA dan MIC. Kalau nak tolong mengapa kita tolak. Jika DAP ikhlas nak tolong PAS, saya terima. Usahkan DAP, syaitan pun saya terima.

Benarkah DAP mahu menolong Kerajaan Islam? Adakah DAP akan mengundi bersama dengan wakil-wakil Rakyat PAS bagi meluluskan pindaan perlembagaan yang membolehkan Hukum Hudud dilaksanakan? Atau PAS yang terpaksa menolak hasratnya untuk melaksanakan undang-undang Islam dan mewujudkan Negara Islam bagi mengikat DAP untuk mendampingi mereka?

Sebaliknya apa yang berlaku ialah Nik Aziz yang ingin menolong DAP atau di dalam bahasa Nik Aziz, Islam yang menolong kafir apabila Nik Aziz berkali-kali mempertahankan DAP.

Pada 25 Jun 1999, Nik Aziz berkata,

PAS sedia gugur slogan negara Islam, jadi untuk mencari perdamaian itu (dengan DAP), setakat mana yang boleh kita hendak kepada Islam, tapi kalau nampak menyusahkan tak apa

Lantaran pada 6 November 1999, Nik Aziz berkata lagi,

PAS boleh terima pemimpin DAP jadi Perdana Menteri, tidak ada apa, asalkan dia terima syarat yang ditetapkan oleh Barisan Alternatif.

Kenyataan Nik Aziz ini ternyata amat berbahaya kepada Masyarakat Islam kerana di dalam Pakatan Rakyat hari ini, PAS adalah parti yang minoriti. Oleh yang demikian sudah tentu syarat bukan PAS yang boleh mendabik dada membuat syarat kepada DAP.

Saya tidak dapat salahkan Tok Guru Haji Lah apabila pada pandangan beliau yang tinggi ilmu agamanya menyelar Nik Aziz sebagai sesat, kerana pada 23 April 1994, Nik Aziz telah berkata,

Jika ada parti lain yang menentang kepimpinan PAS menjalankan pemerintahan cara Islam, ia adalah haram.

Dan pada 12 Ogos 2009 yang lalu, Nik Aziz berkata,

DAP kalau hina Islam pasal dia bukan Islam. Yang orang Islam tolak itu lebih menghina Islam

Di dalam kerakusannya untuk mempertahankan tampuk kuasa dan di dalam kerakusannya menubuhkan Kerajaan Pusat di peringkat persekutuan Nik Aziz sanggup menjadi mengkarung yang boleh berubah-rubah rupa bentuk dan warnanya. Di dalam bahasa Kelantan ia dipanggil Pok Kor.

Yang lebih menakutkan ialah jika dia menjadi Pok Kor Angguk. Yang akan mengangguk-anggukkan kepalanya sepanjang masa. Dan akan menganggukkan sahaja kepalanya kepada DAP yang merupakan parti terbanyak perwakilan di Dewan Rakyat di dalam Pakatan Rakyat.

Gemullah Tok Guru Haji Lah Lubuk Tapah sewaktu hidupnya juga seperti Tok Guru Haji Lah Pondok Geting gelisah dengan pendirian Nik Aziz yang sering bagi para Tok Guru terlalu mempolitikkan agama atau dengan bahasa kasarnya, menjual agama untuk menghalalkan politiknya.

Kegelisahan itu menjadi-jadi bila Nik Aziz secara terbuka berkata sanggup berkawan dengan Syaitan, berkata Allah gedebe atau samseng, Allah mencarut di dalam Al Quran dan lain-lainnya contohnya bila Nik Aziz berkata adalah halal untuk makan tupai.

Saya membaca kembali transkrip ucapan Nik Aziz ketika beliau berkata Allah mencarut di dalam Al Quran ternyata di dalam menghalalkan penggunaan kalimah ‘p***mak’ oleh Shahnon Ahmad di dalam buku Shit, Nik Aziz telah mengelirukan khalayaknya dengan menyamakan definisi mencarut atau di dalam bahasa Kelantan sebagai ‘menyapung’ adalah sama dengan tafsiran bagi ungkapan maki hamun.

Di dalam menghalalkan segala aspirasi politiknya, Nik Aziz telah tergamak memanusiakan Allah SWT. Nik Aziz mewarnakan sifat-sifat Allah yang Esa dengan sifat-sifat manusia.

Bahkan Nik Aziz berkata pada 29 April 1999,

Islam tidak melarang umatnya mengeluarkan perkataan mencarut dan mencaci sesorang jika kena pada tempat dan masanya, kerana ia sudah menjadi salah satu naluri.

“Bagi saya, beliau (Nik Aziz) bukan lagi Musyidul Am tapi Mudalilul Am (Penyesat Umum). Beliau orang yang sesat, itu hakikatnya,” kata Tok Guru Ayah Haji Lah, Pengasas Pondok Geting dan Ahli Majlis Tertinggi Persatuan Pondok Kelantan.

sumber : Blog Kickdefella ( Syed Azidi )

Advertisements

6 Responses

 1. Sorry pasal link tu bro tolong edit buang leh? Tu ada dlm history tah sapa la dok masuk…

 2. Shabbassss Bro! Semoga pendedahan demi dedahan ni akan buka mata org sapa Nik Aziz dan PIS. Semoga UMNO kembali perintah Kelantan dn lain lain negeri selamanya.. Hidup Melayu!!

 3. Salam bro…

  Sebenarnya kalau kita kaji betul2 cara berpolitik ‘ala kampong’ PAS sekarang ini, kita akan dapati bahawa tugas mereka ini, selepas sahaja diberi mandat samada sebagai Adun, Ahli Parlimen ataupun Menteri Besar hanyalah untuk berpolitik. Siang malam, tidak ada kerja lain, politik, politik dan politik. Bangun saja pagi, dah teringat jadual kerja kena pergi ceramah politik. Makan pagi, makan tengahari dan makan malam, kalau tak makan dengan keluarga, jumpa sahabat2, tak lain tak bukan asyik bercakap pasal politik. Yang lawaknya tu, apa saja parti pemerintah buat, semuanya tak kena. Bagi bantuan salah, tak bagi bantuan pun salah. Buat projek untuk rakyat pun salah, tak buat pun salah. Cuba anda semua baca surat khabar Harakah. Dari ayat mula di muka surat depan, hinggalah ke ayat terakhir di belakangnya, kebanyakan kandungan beritanya asyik mengutuk, mengeji, mengumpat serta menghasut orang ramai supaya membenci kerajaan.

  Tidak banyak, malah kadang2 tiada langsung berita tentang masalah orang ramai. Masalah nelayan2 ke, masalah pekebun2 kecil ke, masalah peniaga2 runcit ke, masalah remaja ke, ataupun masalah sosial yang sedang melanda negara sekarang ini.

  Yang pelik tu, pandangan atau cadangan balas yang bernas kepada kerajaan jarang2 sekali mereka buat, kalau adapun hanya tujuan2 tertentu sahaja asalkan ianya akan memberi keuntungan kepada kepentingan politik PAS, ataupun sekadar menyokong parti2 pakatan yang lain. Mutakhir ini, anda perasan tak, apa yang DAP kata, semuanya PAS kata betul. Mula2 tu bila LGE bagi arahan pada pegawai2nya tidak perlu adakan sambutan perarakan Maulidul Rasul di Penang ( lepas bantahan, baru tarik balik), dek kerana nak jaga hati LGE, TGNA pun ikut sama, kata tidak perlu ada sambutan di Kelantan. Kalau nak liberalpun, biarlah kena pada caranya ataupun bagi DSAI seorang sudahlah. TGNA lupa, ini sebenarnya dalam isu agama, sebagai ketua agama, kita mesti berhati2 bila membuat sesuatu respon ala membodek, bila saja timbul satu2 isu, jangan sampai isu2 yang bersangkutan dengan agama, kita se olah2 dipersenda atau diperkotak katikkan oleh orang bukan islam.

  Bertitik tolak dari cara ‘ ala politik kampong’ PAS ini, sebab itulah kita dapat lihat rakyat Kelantan tidak mendapat pembelaan sewajarnya, dari pemimpin2 yang mereka pilih sendiri, semasa pilihan raya, yang rata2nya teramat leka dengan kerja2 politik mereka. Kerja2 politik ni, bukan semuanya percuma. Pergi sana duit, pergi sini pun duit. Sebab itulah banyak ceramah2 PAS yang senonim serta terkenal dari dulu lagi, dengan sumbangan derma dari orang ramai. Bukannya apa..sebagai bayaran untuk penceramah2 ini lah. Silap2 haribulan, yang selebihnya masuk dalam kantong penganjurnya.

  Mereka2 ini sepatutnya masuk ke kampung2 di luar2 bandar ataupun di pinggir2 bandar, janganlah asyik bercerita lagi perihal politik. Sebaliknya, cari dan bantulah orang2 susah, ibu2 tunggal yang memerlukan pembelaan serta mengurangkan bebanan persekolahan anak2 yang miskin dan begitu juga dengan orang2 tua yang terpinggir dek kerana kesusahan. Mereka2 inilah yang mesti diberi perhatian dan perlu kepada pembelaan. Inilah sebenarnya tugas atau tanggung jawab utama pemimpin2 yang telah dipilih melalui proses pilihanraya. Seberat manapun tugas itu, tanggung jawab pada rakyat perlu diberi keutamaan. Jangan asyik menyalahkan orang lain, kalau kawasan yang kita menang, tidak diurus dengan baik.

  Saya rasa cara berpolitik ‘ala kampong’ sebegini tidaklah sesuai lagi di abad ke 21 ini. Rakyat sekarang, tidak sama dengan rakyat 20 tahun dahulu. Anak2 sekarang ni, lagi cerdik daripada emak bapa mereka. Apa yang PAS perlu buat dan berubah adalah bermula dari pemimpin2 parti itu sendiri. Pemimpin2 PAS perlu berbaik2 dan belajar dari parti BN bagaimana untuk mendapatkan ilmu bagi mentadbir negeri. Bukan hanya setakat ilmu2 agama, malah perlu ada pemimpin2 yang berlatar belakangkan kepada ilmu2 duniawi seperti arkitek, jurutera, akauntan serta lain2 bidang profesional bagi menjana kemakmuran negeri.

  Sebagai renungan..

  “Tidak guna jika sesebuah parti politik seperti PAS, mendabik dada dahawa parti yang mereka bawa itu, lebih baik dan lebih islam dari parti2 politik lain, jika kebanyakan rakyat yang berteduh di bawahnya sentiasa keluh kesah dek kerana kemiskinan, kesusahan dan perlu kepada pembelaan”

 4. […] Silap besar calun PAS di Tenang termakan bujukan ketua PAS Johor dibawah naungan Pok Kor Mudalilul Am ( Penyesat Umum) seorang yang mempunyai sifat semula jadi bercakap berpusing-pusing, sesuai dengan bentuk seekor mengkarung yang boleh berubah-rubah bentuk dan warna. Baca sepenuhnya sifat hati dan naluri semula jadi dan perangai Mudalilul Am Pok Kor di blog Ustaz Moden’s Weblog disini. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: