Dr Asri sokong peguam syarie & kalimah Allah dalam ibadat untuk bukan Islam !

Dato Shahidan adalah tokoh  kuat bela Dr Asri ( gambar dari Blog Wan Saiful )

Saya ingin menarik perhatian sahabat sekelian tentang tokoh yang cuba menjadi popular di negara kita dengan fatwa peribadi yang jelas songsang dan menyesatkan. Tokoh yang popular tetapi tidak betul akidah dan syariatnya. Iaitu mantan Mufti Perlis Dr Asri Zainal Abidin.

Dalam isu terbaru yang hangat di negara kita di mana bukan Islam telah cuba mendapatkan penghakiman mahkamah agar beliau dibenarkan menjadi peguam syarie, si Asri telah bangkit membela perbuatan peguam bukan Islam itu. Tulisan beliau amat mengecewakan dan jelas tidak sama dengan apa yang dipersetujui majoriti alim ulama negara kita. Lihat di sini http://drmaza.com/home/?p=1146 tulisan tersebut bertajuk ‘ulama UMNO bakar kapal

Adakah selama ini di mahkamah syariah, pihak bukan Islam yang mempunyai kes berkaitan Islam  gagal mendapat pembelaan di mahkamah ? atau ia satu cubaan untuk menjustifikasi persepsi negatif bukan Islam terhadapa peguam syarie muslim di Malaysia yang jelas hendak dilabel sebagai  tidak boleh diharap dan dipercaya ekoran tidak seagama dengan mereka ?

Dalam kes berkaitan sivil banyak peguam adalah bukan Islam mewakili orang Islam. Lihat sahaja Anwar Ibrahim sendiri menggunakan peguam kesemuanya bukan Islam dan ramai juga adalah kafir harbi bencikan Islam seperti Karpal Singh. Adakah keadilan yang dituntut itu telah gagal diperolehi gara-gara tidak mendapat peguam Islam  ?

Dalam isu perundangan mana mana peguam bela akan mewakili pihak yang dibelanya walau berbeda agama. Maka tidak timbul isu akan timbul pembelaan yang tidak mantap demi mengelakkan tohmahan terhadapnya khasnya dari penganut agama Islam sendiri. Ekoran dari ketidaksamaan ajaran agama antara pembela dan orang yang dibela.Kerana mereka diberi ganjaran untuk mencari jalan dan hujah di hadapan hakim agar keputusan berpihak kepada mereka.

Kita perlu menentang tokoh wahabi khasnya yang bijak menggunakan personaliti politik sebagai pembelanya seperti Asri ini. Beliau tidak layak dijadikan tauladan kerana sering biadap kepada Ulama/Mufti khasnya Majlis Fatwa Kebangsaan seperti isu Yoga di laman beliau ini http://drmaza.com/home/?p=505 Jangan kita melihat tindak tanduk mantan Mufti Perlis tersebut tanpa menilik risiko dan kesan jangka pendek dan panjang tehadap Islam yang tulen yang dianuti oleh kita sejak generasi ke generasi berasaskan kepada Mahabbah Ahli Bait yang merupakan ulama pewaris sebenar kenabian Penghulu segala Nabi iaitu Saidina Muhammad s.a.w. Usaha tokoh wahabi/tajdid agama khasnya Dr Asri ini sangat berbahaya dan perlu diperangi dengan mata pena kita.

Kenapa kita menentang tindakan peguam non muslim memohon menjadi peguam syarie ? Lihat tindakan Persatuan Peguam Syarie Malaysia yang menentang keras tindakan peguam bukan Islam memohon menjadi peguam syarie, antaranya kerana ia boleh membuka ruang kepada permohonan keluar Islam oleh muslim di negara kita serta timbulnya cubaan menghina agama. Sila baca kenyataan penuh PGSM di sini http://peguamsyarie.org/?p=1356

Jika akhi/ukhtie masih ada rasa iman dan taqwa harap dapatlah menyertai usaha mendedahkan tindakan tokoh wahabi yang cuba mentajdidkan agama atas fahaman yang bercanggah dengan aliran asli Islam berasaskan logik dan mantiq dengan mengguna saluran politik selepas ditolak oleh bijak pandai alim ulama di negara kita.

Kecuali ulama politik yang telah melacurkan agama untuk nafsu jahat diri mereka dengan memakai pakain seperti ulama seperti Nik Aziz atau Hj Hadi.

Kepada Allah kita mohon agar dipelihara kesucian agama Islam, serta ketuanan bangsa Melayu yang mewarisi agama Islam serta teguh mempertahankannya dan juga ketinggian negara yang jelas berjasa besar kepada dunia Islam di akhir zaman yang penuh ketidakadilan oleh kafir harbi kepada negara Islam merata tempat di dunia.

Moga kebangkitan Islam tidak akan terganggu dengan cubaan agen barat proksi orientalis di negara kita yang mahu memadam cahaya Allah sedangkan Allah sesekali tidak akan membiarkan mereka memadamkan cahayaNYA walaupun tidak disukai oleh kafir musyrikin.

Allahumma ‘afiina min kulli bala walghoba walfahsya walfitan ma zohara minha wama batan.

Wallahu Waliyyuttaufiq !

Lihat kembali isu sebelum ini  berkenaan penentangan oleh NGO NGO Islam terhadap Dr Asri di sini http://www.pkpim.net/v4/ termasuk Persatuan Ulama Malaysia dan Persatuan Ulama Wilayah Persekutuan dan juga JAKIM

Senarai penuh ialah :

 • Persatuan Pegawai Syariah Malaysia (PPSM)
 • Pertubuhan Muafakat Sejahtera (MUAFAKAT)
 • Persatuan Kebangsaan Pelajar-Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)
 • Yayasan Sofa Negeri Sembilan
 • Yayasan Jenderami
 • Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM)
 • Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)
 • Persatuan Alumni Kolej Islam (ALKIS)
 • Persatuan Ulamak Malaysia
 • Jemaah Islah Malaysia (JIM)
 • Yayasan Paksi Kedah
 • Persatuan Ulamak Kedah
 • Teras Pengupayaan Melayu (TERAS)
 • Persatuan Ulamak Wilayah Persekutuan
 • Institut Pengajian Tradisional Islam
 • Khalifah Institut
 • Lain lain isu yang berkaitan Dr Asri Zainal Abidin :

  1. Tidak wajib berpegang mana mana mazhab http://drmaza.com/home/?p=1142 (sila lihat jawapan kepada anti mazhab oleh JAKIM di sini http://www.islam.gov.my/ajaransesat/pdf/bahaya%20anti%20mazhab.pdf )
  2. Menyiarkan artikel menghina Sultan Selangor http://drmaza.com/home/?p=1127
  3. Isu kalimah Allah yang dibenar kepada Bukan Islam http://drmaza.com/home/?p=566
  4. Membenarkan kalimah Allah diguna dalam ibadat bukan Islam http://drmaza.com/home/?p=931 dengan komen :  Jika mereka akur Allah adalah Tuhan sebenar, lalu mereka memanggilnya dalam ibadat mereka maka seorang muslim tidak boleh mengganggu urusan ibadah agama lain. Walaupun Islam mempertikaikan kesyirikan mereka, tetapi kebebasan beribadah adalah hak setiap agama.
  5. Mengkritik Majlis Fatwa tentang isu Yoga http://drmaza.com/home/?p=505
  6. Mengkritik tangkapan khalwat http://abu-syafiq.blogspot.com/2007/05/siri-1-membongkar-kesesatan-muftin-asri.html

  dan banyak lagi yang tidak larat hendak ditulis di sini.

  Umat Islam Malaysia lebih sejahtera tanpa Dr Asri dan Ulama Wahabi !!!

  Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: